Щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції на Полтавщині

Версія для друкуВерсія для друку

Щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції на Полтавщині

За інформацією ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», в Полтавській  області за 7 тиждень 2019 року (станом на 18.02.2019 р.) захворюваність на гострі респіраторні інфекції на стабільному рівні. Показник нижче епідпорогового.
За тиждень в області на гострі респіраторні інфекції захворіло 5 тисяч 747 осіб. Захворюваність зросла на 1%. Показник на 63% нижче епідпорогового. Дітей захворіло 3тисячі 538 осіб, що складає 62% від усіх захворілих.
У поточному епідсезоні  визначається циркуляція вірусу грипу А Н1N1 (4 позитивних), продовжується також виявлення вірусу грипу А Н3N2 (1 позитивний). Госпіталізовано по області 259 хворих на  ГРІ, що складає 4,5% від кількості захворілих.

Як правильно харчуватись взимку, щоб не захворіти і
бути в гарному настрої?
Більшість людей у зимову пору року свідомо або інтуїтивно починають збільшувати калорійність свого харчування. Вони вважають, що так їх організм отримає більше необхідної енергії для боротьби з холодом та інфекційними захворюваннями. І такий підхід до харчування дійсно виправданий, якщо ви ведете активний спосіб життя. Але якщо ваша активність не збільшується, то краще не захоплюватися вживанням додаткових калорій. Інакше ви наберете зайву вагу і створите навантаження своїй печінці і серцево-судинній системі.
Запам’ятайте, харчуватися повноцінно та якісно зможе кожен з нас
Пісне м’ясо буде ефективно підтримувати вас у тонусі в холодну пору року. При можливості спробуйте чередувати м’ясо курки, індички, нежирної телятини, кролика. Намагайтеся не вживати м’ясо одночасно з вуглеводами – хлібом, пастою, крупами та картоплею. Так вам вдасться уникнути неприємної тяжкості в шлунку.
Овочеві супи добре зігріють вас і при цьому абсолютно не позначаться на фігурі. В якості інгредієнтів згодяться всі сезонні овочі: морква, цибуля, часник, цвітна капуста, селера, гарбуз, білокачанна капуста, зелений горошок і не тільки. Можна додати також трохи грибів  або локшини.
Сухофрукти повинні бути у вас під рукою кожен раз, коли вам захочеться побалувати себе чимось солодким. Фініки, чорнослив, курага, інжир, родзинки – ці сухофрукти не тільки смачні, але також дуже корисні.
Гарячі напої допоможуть вам не тільки зігрітися, але й ефективно протистояти застудним захворюванням. Не забудьте додати в них мед, лимон, гвоздику або імбир.
Побільше вітамінів. Буряк, морква і капуста – салати, соки і борщі з цих овочів необхідні взимку щодня. Ці овочі надовго зберігають вітамінний склад, а також більшість мікро- і макроелементів. Найвідомішим помічником у підтримці імунітету є вітамін С. Поповнити його запаси можна, вживаючи цитрусові, гранат, ківі, шипшину, смородину, калину. Аби не впасти в зимову депресію, фахівці радять зміцнювати нерви. Найбільш корисним елементом для цього є магній, якого багато  у  хурмі. Взимку для всіх, хто прагне перемогти гіповітаміноз, будуть квашені овочі. Квашена капуста – це просто унікальний продукт. Якщо він буде щодня на столі, авітаміноз вам не загрожує.
Взимку організму людини катастрофічно не вистачає вітаміну D. Він сприяє зміцненню імунітету, допомагає протистояти алергії та інфекції, а також запобігає появі зимової депресії. Для цього включіть до свого раціону більше грибів, морської риби, яєць, твердий сир та м’ясо (особливо, печінку).
Правильне і повноцінне харчування взимку організувати зовсім нескладно. При грамотно складеному меню ваш організм буде отримувати всі необхідні для його повноцінного функціонування вітаміни і мікроелементи, а ви завжди будете здорові і знаходитися в гарному настрої.
Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

 

Наверх ↑